
2025 yılı sürecince gerçekleştirilen/gerçekleştirilecek Ad Astra & Neo-Beat Türkiye çevrelerine yönelik en kapsamlı açıklama olan bu duyuru aracılığıyla Ad Astra’nın merkeziyetsiz Web3 ağına geçiş sürecini özetlemek istiyoruz.
Bu amaca yönelik, çeşitli başlıklar ve genel nitelikteki sorular üzerinden sürecin ana hatlarını açıklamaya çalışacağız.
Erken erişim niteliğindeki bu duyurunun Türkçe gerçekleştirilmesinin nedeni, 2013-2019 döneminde müzik-yol-felsefe temalı sayısız etkinlik gerçekleştiren Neo-Beat çevresinin üretimlerinin ağırlıklı olarak Türkiye’de yoğunlaşması ve bu vizyonun en çok bu coğrafyada pratikle buluşmasıdır. Bu nedenle global duyurudan önce bu duyuruyu gerçekleştirerek Neo-Beat çevresine değer ekleyen kişilere görece daha erken bir tarihte süreci değerlendirme ve inisiyatif alma şansı tanımayı hedefliyoruz.
Zen’in, ‘Aynı anda tek bir adım’ felsefesi gereği, onlarca konuda dağınık ve sonuca ulaşmayan, etki alanı sosyal medya platformlarıyla sınırlı kalan fikirler üretmek yerine etkide bulunabileceğimiz tek bir alana doğru güçlü bir adım atacağız.
Ad Astra, inisiyatif alarak International Roadmap’e global boyutta destek veren bileşenlerini, sahip olduğu kaynaklarla ilk etapta siber alanda, sonrasında ise reelde destekleyecek.
Bu süreçte oluşturduğu teknolojik altyapıyı, bağlantıları ve birikimi; bu vizyonu benimseyen kişi ve çevrelerin projelerini desteklemek için kullanacak. Ve bu destek yerel ve ulusal düzeyle sınırlı kalmayacak; uluslararası boyutta Ad Astra ekosistemine dahil olan veya bu ekosistemle iş birliği içinde olan makro boyuttaki organizasyonların desteğini içerecek.
Tarihsel Arka Plan
–https://www.adastraa.net/timeline/
-2019’da Neo-Beat, Ankara’da reeldeki son buluşmasını gerçekleştirdi.
-2020’de AdAstraa.Net kuruldu.
-2024’te Pitcairn güncellemesini alan AdAstraa.Net’te Web3 vizyonu benimsendi.

Öneriler
Küresel boyutta içinde bulunduğumuz distopik koşullar göz önünde bulundurulduğunda ‘Birlikte ayaktayız düşeriz bölününce’ felsefesi hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır. Bu nedenle Neo-Beat’in etkin olduğu 2013-2019 döneminde bu çevreye katılımda bulunmuş kişilerin:
-Online platformlarda ve reel üretim alanlarında birbirlerini desteklemeleri ve dayanışma içinde olmaları,
-Neo-Beat çevresinde gerçekleştirilen bütün üretimlerin, paylaşılan bütün öykülerin zamanı gelince onurlandırılacağını bilerek bu kolektif tarihsel birikimden güç almaları,
-Herhangi bir platformla ve komüniteyle negatif yönde etkileşime girmek yerine kendi üretimlerine odaklanmaları,
-İçinde bulunduğumuz olağanüstü koşulların doğurduğu panik ve çaresizlik duygularına kapılmayarak öncelikle kendi bireysel yaşamlarını, sonrasında parçası oldukları toplumu, nihayetinde ise bütün gezegeni göz önünde bulundurarak en iyi yaptıkları şeye odaklanmaları; eleştirmen olmayı değil reel aksiyon almayı seçmeleri,
-Felsefenin hümanistlere, hayalperestlere ve romantiklere bırakılamayacak kadar ciddi bir iş olduğunu unutmamaları,
-‘Satürn fısıldayacak’ mottosunu unutmamaları…
-Biz gücümüzü zor zamanlarda birbirimize destek olmamızdan, birlikte gerçekleştirdiğimiz 2013’ten bu yana devam eden yürüyüşün izlerini taşıdığı ortak öykülerden alıyoruz. Per aspera ad astra ifadesi, bu inancın sembolüdür.
Vizyon
-Bölgesel/yerel meselelerin global dinamiklerden bağımsız çözülemeyeceğinin bilincinde olarak global boyutta bir dönüşüme odaklanacağız.
-Afrika’da ölüm kıtalarına gönderilen çocuk askerlerin, küresel silah şirketlerini zenginleştirmek için çıkarılan savaşların ve Nepal’de evlerinden koparılarak köle olarak satılan insanların olduğu bir dünyada yaşadığımızın ve her birimizin kaderinin sıkı sıkıya birbirine bağlı olduğunun bilincinde olacağız.
-Sistematik olarak gazete haberlerini, bilimsel makaleleri baskılayarak ucuz fenomenlerin ucuz içeriklerini algoritmik olarak öne çıkaran Instagram, Facebook, Tiktok, X ve hatta Bluesky gibi platformlarda toplumsal hiçbir meseleye çözüm üretilemeyeceğinin bilincinde olacağız. Bu platformları finanse eden sermaye grupları ne kadar uygun görürse kullanıcılar o ölçüde bu platformlarda kendini ifade edebilir (ifade edemez.).
-Küresel finans sermayesinin uzantısı olan Web2 platformlarının hegemonyası ortadan kaldırılmadan bugün insan varoluşunun neredeyse %50’sini oluşturan siber alan, distopik bir yaşam alanı olarak kalmaya devam edecektir.
-Kültürel uyanışın maddi koşulları, teknolojinin denetiminin ve gelişiminin şirketlerden merkeziyetsiz toplumsal inisiyatiflere, sivil organizasyonlara ve Web3 ağlarına geçmesine bağlıdır.
-Bu nedenle Web3 uyanışını gerçekleştirerek siber alandaki dataların kontrolünü Silikon Vadisi’ndeki tröstlerin elinden almak artık bir zorunluluktur.

Web3 ve Ad Astra
-Ad Astra’nın bütün üretim süreçleri merkeziyetsizlik prensibiyle işlemektedir.
-Bu prensip gereğince ‘bürokratik bir merkezi yapı’ya sahip olmayan Ad Astra tarafından projelere ilişkin herhangi bir görevlendirme yapılmaz, belirli kişiler mesajla davet edilmez, hiyerarşik bir yapılandırmaya gidilmez. Web3 ekosistemine katılımın temel prensibi; kişinin bireysel olarak reelde ve siber alanda bu yönde adım atmasıdır. Bu durum organik biçimde ekosisteme dahil olmanın tek yoludur.
-Web3 açılımı, bu vizyona yakın olan Asya-Pasifik bölgesinde üretkenliği çok artırırken, otokratik reflekslerin daha güçlü olduğu coğrafyalarda kafa karışıklığına neden olmuştur.
-Ad Astra’nın bu noktadan sonra Web3 vizyonundan geri adım atması mümkün değildir.
-Bu vizyonu benimseyen kişiler/çevreler; kendi inisiyatifleriyle ekosisteme yeni değerler eklemeleri ve projelere katılım için adım atmaları durumunda, organik olarak bu vizyonun parçası olacaklardır. Bürokratik-dışarı kapalı komünite yapısının yerini böylelikle merkeziyetsiz-açık ekosistem modeli almıştır.


AdAstraa.Net 2025 Yayın Politikası
2025 yılı boyunca Ad Astra:
-Resmi web sitesine ve sosyal medya ağlarına reklam almayacaktır.
-Reklam niteliğinde herhangi bir içerik yayınlanmayacaktır.
-Ad Astra adına herhangi bir reel veya dijital ürün satışı olmayacaktır.
-Patreon ve benzeri platformlardan projeler için bağış toplanmayacaktır.
-Toplumsal sorumluluk alan sivil organizasyonlar ve teknolojinin ilerlemesine katkıda bulunan geliştirici ekipler karşılık beklemeksizin desteklenecektir.
Güncel Durum
-Ad Astra & Neo-Beat’in şu an Türkiye’de aktif bir Facebook, Whatsapp ya da Telegram grubu bulunmamaktadır.
-Ad Astra’nın reelde ve siber alanda en çok etkin olduğu coğrafya, Asya-Pasifik bölgesi haline gelmiştir. Ad Astra’nın Web3 vizyonu, en güçlü desteği bu bölgeden almakta ve destek artarak devam etmektedir.
-2013’ten bu yana küresel çapta aktif projelerin en çok yoğunlaştığı döneme girilmiştir. Bu sürecin sonuçları projeler açık erişim aşamasına girdiğinde görülecektir.

Yazı Gönderimi
-AdAstraa.Net’te resmi duyurular, ekosistem içerisinde en çok bilinen ortak dil olduğu için artık ağırlıklı olarak İngilizce gerçekleştirilmekle birlikte sitenin desteklediği 23 dilde yazılar kabul edilmektedir.
-Yazarlığa kabul için öncelikli kriter Ad Astra International Roadmap vizyonunu benimsemek ve reelde ve/veya siber alanda bu vizyona değer eklemek”tir. Yazarın reeldeki statüsü, faaliyetleri ve yazım tekniği; bu temel kriterin sağlanmaması durumunda bir şey ifade etmez.
-Web3 vizyonu gereği, Ad Astra tarafından hiç kimseye özel olarak yazarlık teklifi getirilmez. Bu süreç, ancak kişisel inisiyatifle işlerlik kazanır.
-Yazarların, Ad Astra’nın vizyonuna bağlılığını reelde ve online platformlarda açık bir şekilde göstermesi beklenir.
-Yazı gönderimleri doğrudan neobeatgeneration@gmail.com’a gerçekleştirilmektedir.
-Yazı gönderimi, daha önce sitede yazısı yayımlanmayan bir yazar tarafından gerçekleştirildiğinde, ilgili alanda yetkinliği bulunan üç kişilik bir kurul (üyelerin biri yazarla aynı ülkeden, ikisi başka ülkelerden olmak üzere) oluşturulur. Bu kurul tarafından, yazarın adının yer almadığı anonim dosyaya onay verilmesi durumunda yazı yayımlanır. Bir yazının onaylanmaması kalıcı red anlamına gelmemektedir. Yazar, daha sonra tekrar yazı gönderimi gerçekleştirebilir.
-Sitede belirli sayıda yazısı yayınlanan ve projelere etkin katılımda bulunan yazarlara 12 ay boyunca geçerli olacak ‘süreli yazarlık’ statüsü verilir.
-İçinde bulunduğumuz süreçte öncelikli olarak Web3, teknoloji, akademik makale, kişisel deneyim, felsefe odaklı içerikler kabul edilmektedir.
Proje Başvuruları
1-Ad Astra çevresine dahil olan veya katılmak isteyen kişi/geliştirici ekip Ad Astra’ya email (neobeatgeneration@gmail.com) veya resmi sosyal medya ağlarından (X: @adastraworld, Instagram: @adastraanet) ulaşır.
2-İlettiği mesajda devam eden projelerden hangisine katkı sağlamak istediğini veya kendi özgün projesinin detaylarını aktarır. Proje için bir ekip kurmak gerekliyse duyuru için ekosistemden destek ister.
3-Önerilen proje, o alanda uzmanlığı olan bir ekip tarafından incelendikten sonra Ad Astra’nın hangi konularda projeye destek sağlayabileceği değerlendirilir ve proje sahibine süreçle ilgili bilgi verilir.
4-Proje belirlenen takvime göre uygulamaya geçirilir.
5-Projelerin kapsamıyla ilgili Ad Astra tarafından katı sınırlamalar koyulmaz. İlgili proje, teknolojik bir uygulama olabileceği gibi sinema-müzik-edebiyat-felsefe gibi alanlara da yönelebilir.
-Önümüzdeki süreçte, başvuru sayısının logaritmik olarak artmasına paralel biçimde projelerin onay oranının aşamalı biçimde düşmesi beklenmektedir.

Sosyal Medya & İletişim
-2025 yılında da Ad Astra için sosyal medya kullanımı öncelikli olmayacaktır.
-Neo-Beat’in üretimlerinin en çok yoğunlaştığı dönemler, sosyal medyanın en yoğun kullanıldığı dönemler olmamıştır. Sahip olduğumuz mevcut teknolojik araçlarla sosyal medya aktivitesini hiç olmadığı kadar yoğunlaştırma opsiyonuna sahip olmakla birlikte mevcut paradigmada bu girişimin ekosisteme bir değer eklememesi nedeniyle bu yönde bir gündemimiz bulunmamaktadır.
-X platformundaki sosyal medya ağları, Ad Astra çevresine tahsis edilmiştir. Dolayısıyla bu ağlar, Ad Astra’nın projelerine etkin olarak katılımda bulunan kişilerin üretimlerini, paylaşımlarını ve projelerini destekleyecektir.
-X platformunda @neobeatkusagi hesabı Türkiye ağını; @adastraworld, @adastraanet, @beatverock ve @peraspradastra hesapları ise global projeleri desteklemek için kullanılacaktır.
-Mesajlarınızı, X (Twitter) üzerinden @adastraworld, Instagram’da @adastraanet veya email üzerinden neobeatgeneration@gmail.com‘a iletebilirsiniz. Yazarlık/proje başvuruları ve siteyle ilgili teknik bildirimler bu iletişim kanalları üzerinden kabul edilmektedir.
-İletmek istediğiniz bir doküman veya teknik sorunuz olursa her zaman neobeatgeneration@gmail.com üzerinden bu birime doğrudan ulaşabilirsiniz. Bu iletişim kanalında, sitenin desteklediği bütün diller için teknik destek sağlanmaktadır.
Bugün itibarıyla gelecek 10 yıla yayılan International Roadmap’in reel hedeflerinin önüne geçmiş bulunuyoruz. Bu vizyonu sahiplenen ve fikirleriyle Ad Astra ekosistemine doğrudan ya da dolaylı biçimde yeni değerler ekleyen herkese teşekkür ederiz.