Birbirinden Oldukça Farklı 10 Gençlik Dizisi

Gençlik dizisi dediğimiz zaman akıllara belli başlı klişeler gelse de biz bu 10 gençlik dizisi bir araya gelince, aslında birbirlerinden bir hayli farklı olduklarını fark ettik.

Gençlik dizileri deyince herkesin aklında bir şeyler canlanıyor. Muhtemelen de her yıl hem yerli hem yabancı dizilerin arasına en az bir tane yeni gençlik dizisi ekleniyor. Dolayısıyla kafamızda canlanan belli başlı sahneler var gençlik dizisi der demez. Fakat aşağıdaki 10 popüler gençlik dizisi birbirinden o kadar farklılaşıyorlar ki, biz bile bu duruma şaşırdık.

Birbirinden Oldukça Farklı 10 Gençlik Dizisi

The O.C.

Gençlik dediğimiz zaman akla ilk gelenlerden biri The O.C. çünkü gençlik dizisinde olması gereken tüm klişeleri bünyesinde barındırıyor. Zengin kız – fakir oğlan, zeki ve temiz kalpli olduğundan ezik görünüp popüler kızı alan çocuk, kötü anne, üvey baba, hiçbir konuda destekçi olmayan baba ve daha pek çok gençlik dizisi klişesini kullanıyor The O.C. Yine de fakir çocuğun zengin bir ailenin yanına taşınmasıyla başlayan olayları hiç de yüzeysel olmayan bir biçimle ele alması, zengin insanların yaşadığı sıkıntıların gerçek sıkıntılar olabileceğini bir hayli iyi anlatması gibi yönleriyle kalplerde pek sağlam bir yer edinmiş durumda. Hatta dizinin Türkiye uyarlaması Medcezir bile azımsanamayacak bir hayran kitlesine sahip.

Misfits

misfits-filmloverss

Kamu hizmet cezası almış bir grup sorunlu genç, insanlara süper yetenekler kazandıran bir fırtınanın ortasında kalırsa neler olur? Her birinin kendi özelliklerinin hormonlu halini elde etmesiyle (seksi kızla dokunduğu her adam sevişmek ister, atlet çocuk zamanda yolculuk yapabilecek kadar hızlı olur, ezik oğlan görünmez olur, tiki kız telepatik olur) olaylar gelişir. Üstelik zaten pek de nezih olmayan bir yerde yaşıyorlarken, etraflarındaki insanlar da benzer yetenekler elde etmiştir. İngiliz kültürünü sevip sevmediğinize dair turnesol kağıdı görebilecek Misfits, ileri ergenlikle süper güçleri bir araya getirerek oldukça özgün bir dizi olarak karşımıza çıkıyor. Dizinin ilerleyen sezonlarında tüm karakterler yavaş yavaş değişse de diziye olan bağınızın sağlam kalması bunun kanıtı olsa gerek.

Friends

Friends‘e benzer bir konsepti olan çok dizi olsa da (ilk akla gelen How I Met Your Mother olsa gerek) en kült olanı Friends olduğundan bu listeye Friends‘i aldık. Bir grup gencin bir araya gelişini ve başlarından geçen komik olaylar silselesini on yıl boyunca anlatan dizi şimdiden 4-5 nesil büyütmüş durumda ve dizi hem eski hayranları tarafından yeniden izleniyor, hem de yeni nesiller diziye sıfırdan başlayıp duruyor. Joey‘nin hayatına odaklanan devam dizisinden tutun, Türkiye’ye bile uyarlanmaya çalışılmış olması da başarısının başka kanıtları olsa gerek, ki dizinin yegane uyarlaması Türkiye’den değil.

Gossip Girl

gossip-girl-filmloverss

Zengin kız fakir oğlan hikayesinin en karmaşık versiyonlarından biri olan Gossip Girl, bir ara anneannelerimiz için Yalan Rüzgarı ne ise o etkiyi üzerimizde bıraktı. Bayıla bayıla izlesek de bir yandan bu kadar bayıldığımızı gizlediğimiz dizi, bize her bölümde “You know you love me” (beni sevdiğinizi biliyorsunuz) diyerek durumu yüzümüze yüzümüze vurdu. Muhtemelen bu listede son bölüme kadar izlememize vesile olmuş nadir dizilerden. Çünkü Gossip Girl kim bilmeden kimse huzura eremezdi. Üstelik altı sezon boyunca beklediğimiz bir soru vardı ve tüm ihtimalleri düşünüp de eritmiş olduğumuzu zannediyorduk. Genellikle hayalkırıklığı olan büyük finallerin arasına girmeyip, hayranlarını diziyi onca yıl izlediğine pişman etmeyerek hepten unutulmaz hale geldi dizi.

Girls

Amerikan dizilerinin abartılı, görüntüye önem veren, yüzeysel gençlik dizisi alemine bir bomba gibi düştü Girls yayına girmesiyle beraber. Nefret eden, abartıldığını, o kadar da iyi bir dizi olmadığını düşünenler hiç de az değil. Yine de ruhu özgür, kendisi sorumsuz genç kadınların hepsi diziye bayıldığını söyleyip duruyor izler izlemez. Genç kadınları, genç kadınların dilinden anlatarak Girls dizi tarihinin en devrim yaratan yapımlarından biri oldu. Ekranda gerçekten kendi hayatını görmek isteyenler, Girls‘e vefayla bağlandı. İri, huysuz ve olgunlaşmamış kadınların da izlenmeye değer, eğlenceli ve kıymetli hayatları vardır. Üstelik hayatlarının eğlenceli olması için, kurgusal bir abartıya gerek yoktur. Hatta 86’lı bir kadın, hem kendisini böyle tanımlayıp, hem de kendi özeleştirisini yazıp yönetip baş rolde yer aldığı bir yapımla ekrana taşıyabilir. İnanmıyorsanız, Girls’ü izleyin.

Buffy the Vampire Slayer

buffy-filmloverss

Bir zamanlar, vampir dizileri hala gençler içindi ama yetişkinler de izleyince hiç gocunmuyordu. Kastettiğimiz Buffy‘nin hala yayında olduğu zamanlar elbette. Buffy yalnızca gençlik dizileri açısından değil, kadın başrollü aksiyon yapımları için de unutulmaz bir yere sahip. Hatta bir dönüm noktası desek abartmış olmayız. Buffy bu kadar popüler, bu kadar karmaşık ve bu kadar feminist alt metinli ilk yapım sayılır ve beraberinde hala süregelen bir dalgalanma yarattı. Şimdi Hunger Games‘in oturduğu tahtta bir zamanlar Buffy The Vampire Slayer vardı ve her ne kadar tahtı yıllar içinde devretmiş olsa da, Buffy‘nin gücü ve etkileri dizinin bitiminden on küsur yıl sonra hala devam ediyor.

One Tree Hill

Bazen çok basit sebepler, bizi aslında o kadar da iyi olmadığını bildiğimiz bir yapıma bağlayabiliyor. One Tree Hill bu duruma en iyi örneklerden biri. Neden bunca insan bu kadar bayılarak, senaryo bakımından kıt, pembe diziden hallice bir diziyi yıllarca izledi derseniz, işin sırrı dizinin atmosferindeydi. O atmosferi sırrı ise şeytanın ayrıntıda gizli olduğunun kanıtı. One Tree Hill ismini bir U2 şarkısından alıyor. Hemen hemen bütün bölüm isimleri, bir şarkı ismi. Şarkı ismi olmayan bölümler ise bir albüm ismi. One Tree Hill senaryo hususunda kıt olsa da, müzikal açıdan şahane tercihlerle seyirciyi kendisine bağladı yani.

Veronica Mars

veronica mars-filmloverss

Gerçekten özgün bir konsept arayıp da gençlik dizisi izlemek mi istiyorsunuz? Sizi hemen Veronica Mars’a alalım. Bir lise öğrencisinin, boş zamanlarını babasının yanında dedektiflik yaparak geçirmesi, gençlik dizilerine minik dokunuşların şahaneler yarattığını gösterdi herkese. Pek çok bağımlılık yapıcı dizide olduğu gibi Veronica Mars‘ta da hem her bölüm sürükleyici yeni bir macera, hem de sezon boyu devam eden ve ara sıra ipuçları elde ettiğimiz bir başka macera vardı. Dizi sürekli olumlu eleştiriler alıp dursa da, popülizm galip geldi. Veronica Mars yalnızca üç sezon yayında kaldı.

Gilmore Girls

Bir kadınla, onu doğurduğu yaşta olan kızının hikayesini anlatan Gilmore Girls tam bir gençlik dizisi değil de aile draması havasında olsa da, Gilmore Girls‘ü şahane kaliteli bir gençlik dizisi olarak sınıflandırmak da mümkün. Neden derseniz, anne karakterimiz ergenlikten 30’larında hala çıkamamış, kızıyla büyümek yerine, kızını haddinden fazla büyütmüş durumda. Şahane kültürel göndermelerle, çok klasik bir temayı (anne kızdan ziyade kanka olan anne kız) harika bir biçimde sunuyor Gilmore Girls.

Scream

Mtv scream-filmloverss

Scream serisi, kült yapımların dizileşme akımına katılınca ortaya ne çıkacağını en başta çok kestiremesek de, kötü bir şeye dönüşme ihtimali bizi bir nebze korkutmuştu. Dizi ise hem filmlerdekine benzer bir hikayeyi bize sunup, katilin kim olduğunu anlamakta zorlanmamızı sağlamakla kalmadı; Scream serisinin kendi yarattığı korku klişeleriyle bile kendi içerisinde dalga geçerek inanılmaz keyifli de bir seyir sundu. Şaheser mi, alakası yok. Ama acayip keyifli bir seyir sunan, bir hayli akıcı bir gençlik dizisi.

Hazan Özturan

Email adresiniz paylaşılmayacak